Besøk av Hadia Tajik


Velde fikk besøk av Hadia Tajik og andre representanter fra Rogaland Arbeiderparti. Formålet med møtet var å vise frem Veldes miljøprodukter og tydeliggjøre behovet for større politisk aksept av slike gjenvinningsprodukter innen veibygging, bygg og anlegg.

Sammenlignet med flere andre land bruker Norge en lav grad av gjenvinning og det trengs politisk vilje til å endre dette. Veldes moderne anlegg for gjenvinning av asfalt og gravemasser har potensiale til å dekke en langt større grad av råvarene som brukes, primært til veibygging.

Velde ønsker at økt bruk av miljøprodukter får større politisk fokus og at minimal miljøbelastning i større grad blir vektlagt i anbudsfaser. Det er ønskelig med funksjonskrav fremfor prosentmessig andel av gjenvinningsprodukter i anbud.

Nytt forskningsprosjekt sammen med Sintef

Vi driver nå et forskningsprosjekt i Liveien på Hinna.
Sammen med Sintef, Stavanger kommune og Nordbø Maskin blir det gjennomført et spennende arbeid. Prosjektet går ut å få dokumentasjon på hvordan miljømasser (resirkulert tilslag) fungerer i rørgrøfter. Dette er testet før, men dette vil gi oss meget god dokumentasjon på at miljømasser er godt egnet for slik et bruk. Karene fra Nordbø Maskin sier at dette var flotte varer å jobbe med.

Liveien1.jpg

Store kontrakter på Sørlandet

Store kontrakter på Sørlandet

Velde Asfalt signerte i juli en kontrakt med Hæhre entreprenør for legging av asfalt og vedlikehold i 20 år på 7,3 km med firefeltsvei fra Døle bru til Mandalskrysset på nye E 39. Det skal i tillegg asfalteres en to felts vei inn mot Mandal sentrum. I mai fikk vi også en avtale med AF Gruppen for 22 km med firefeltsvei fra Kristiansand til Døle bru.

Kontrakten mellom Hæhre og Velde omfatter blant annet produksjon av 130 000 tonn asfalt. Kontrakten med AF gruppen betyr en produksjon på 250 000 tonn asfalt. Begge disse jobben er for Nye veier.

Hæhre sier følgene i forbindelse med signeringen: Velde har dokumentert en gjennomføringsevne og kompetanse til en kontrakt av denne størrelsen. Dette er en stor kontrakt og det er mye asfalt som skal legges. Velde har i denne prosessen vist at de er et seriøst selskap som fokuserer på både miljø og sikkerhet.

Vi takker for dette og er meget stolte over å ha vunnet oppdrag av en slik størrelse.

Velde kjøper FM Asfalt

Velde kjøper FM Asfalt

Velde Industri har inngått avtale om kjøp av 100% av aksjene i FM Asfalt AS. FM Asfalt AS er lokalisert med asfaltfabrikk ved kai på Skogsvåg i Fjell kommune på Sotra, og har hele Bergen og omegn som sitt markedsområde. Selskapet har hatt en årlig omsetning på ca. 90 millioner de siste årene.

For Velde passer FM Asfalt veldig godt inn i strategien om å bli en mer komplett leverandør av asfalt i Agder, Rogaland og Vestland. FM Asfalt har et godt renommé og gode samarbeidspartnere som til sammen leverer et godt tilbud til kundene. Vestland er et stort og interessant asfaltmarked og vi i Velde gleder oss til å være med å gi et enda mer miljøvennlig asfalttilbud til kundene i dette området.

Fm Gruppen AS er veldig fornøyd med å ha solgt FM Asfalt AS til en solid og moderne aktør som satser fremtidsrettet og med miljøfokus i sine virksomheter. Vi i FM Gruppen AS ser frem til videre godt samarbeid med Velde til det beste for våre gode kunder i Vestland.

Skjæveland Gruppen

Velde har signert avtale med Skjæveland gruppen.

Vi har signert en langsiktig avtale med Multiblokk og Skjæveland Gruppen på tilslag til deres fabrikk på Ganddal.

Multiblokk har det veldig travelt disse dager med produksjon av belegningsstein.
Vi gleder oss til fortsettelsen og er stolt over å fortsette det gode samarbeidet som vi har med en stor lokal aktør.

Besøk fra Fylkeskommunen

Kjekt med besøk av næringssjef og fylkesordfører i Fylkeskommunen. Sammen med Innovasjon Norge Rogaland var de imponert over dimensjonene av vårt vaskeanlegg.
De fikk se når anlegget var i drift. Vi tar imot en del gravemasser for tiden. Dette vaskes og nye varer blir klar for det lokale markedet.
Dette gir på sikt redusert behov for deponi og god gjenbruk av masser.

Mottak av forurenset masse

Vi har mottatt lett forurenset masse fra vår samarbeidspartner i Bergen, Fana Stein % Gjenvinning. Massene kommer med båt til vår kai på Forus.
Vi kjører deretter varene opp til vårt anlegg på Sviland der vi vasker massene i vårt miljøanlegg.
Da har vi flere fraksjoner som kan selges i det lokale markedet.
Massene som kommer fra Bergen har høyt innhold av stein og er dermed av god kvalitet.
Gjenvinning og sirkulær økonomi.

IMG_1795.jpg

Kjekt seminar om gjenbruksmasse/miljømasse

Over 130 deltakere var samlet da vi sammen med Rogaland fylkeskommune og Grønn By arrangerte seminar om gjenbruksmasse den 13. februar. Bruk av gjenbruksmasse er et godt grep for å kutte utslipp, redusere transportbehov og spare kostnader. Underveis i seminaret ble det tydeliggjort at regelverk og krav må oppdateres for å sikre god kvalitet på massene. Videre må kundene etterspørre dette, og innkjøpere ta høyde for det i forbindelse med anbud.

Christian Herheim fra Klimapartnere Rogaland snakket om hvordan vi kan snu regionen for å skape grønn konkurransekraft. Han påpekte at det i Rogaland som helhet ligger etter i ambisjonsnivå når det gjelder utslippsreduksjon bidrar til en turbulens i markedet. Han påpekte viktigheten av at kommunene sender ut signaler til markedet omkring hva som forventes av grønn teknologi slik at markedet har mulighet til å tilpasse seg. Stavanger har satt seg et mål om 80% reduksjon av utslipp innen 2030, da må det stilles krav til entreprenørene slik at målet blir realiserbart.

Offentlige anskaffelser er viktig dersom vi ønsker at kommunene i større grad skal ta i bruk gjenbruksmasser. Dette var temaet for foredraget til Hans Olaf Delviken fra Digitaliseringsdirektoratet. Vi vet at bygg og anlegg er en særlig viktig innkjøpskategori for å få ned utslipp. Det samme gjelder transport som i mange tilfeller er sterkt linket til bygg og anleggsvirksomheten. Hans Olaf understrekte viktigheten av å forankre klimaplaner i innkjøpsstrategien, på den måten kan innkjøp innen bygg og anlegg bidra til å realisere klimaplanen. Hans Olav mente Velde var 10 år foran det offentlige på sirkulær økonomi. Kjekt med litt skryt.

Rogaland fylkeskommune har utarbeidet en regionalplan for massehåndtering for Nord-Jæren. Det foregår svært mye graving og transport av masser i regionen og det er ikke et godt nok system for håndtering av disse. Den regionale planen gir en felles løsning på tvers av kommunegrensene og skal bidra til at vi går fra en lineær økonomi til sirkulær økonomi. Målet til fylkeskommunen er å få på plass ett eller flere anlegg for overskuddsmasse.

Christian John Engelsen fra SINTEF understrekte at gjenbruksmasse har mange mulige bruksområder i dag. Han konkluderte med at det er fullt mulig å oppfylle samme krav til egenskaper med miljømasser som naturlig tilslag. Bruk av miljømasser fører til mindre uttak av jomfruelige materialer, redusert bruk av deponi og i mange tilfeller redusert transport.

Sandnes kommune arbeider for øyeblikket med sin klimaplan som først blir ferdigbehandlet til høsten. Der ønsker de å dreie innkjøpene i en grønnere retning og skape et marked for grønne og utslippsfrie løsninger. Kommunen ønsker gjennom klimaplanen å være et forbilde for innbyggere og næringsliv. Det er brukt mye miljømasser i forbindelse med oppgradering av Ruten.

Mot slutten av arrangementet ble erfaringer rundt bruk av gjenbruksmasser delt av IVAR, Sandnes kommune og Grunn Service. For å komme i gang med bruken av gjenbruksmasser må man omstille seg, dette gjelder både entreprenørene og kommunene. Det tar tid, men er mulig!

Godkjent miljøsand som fundament og omfyllingsmasse

Godkjent miljøsand som fundament og omfyllingsmasse
Lyse har godkjent vår 0-2 mm og 0-4 mm miljømasse for bruk som fundament og omfyllingsmasse rundt kabler i grøfter. Disse to fraksjonene har god dreneringsevne og god termisk konduktivitet, det vil si at massen har en riktig varmeledningsevne.
Man sparer miljøet og man får en vare som er billigere å levere.

Velde tar i mot gravemasser på Sviland. Disse massene sendes gjennom vårt miljøanlegg der vi får ut sand og pukk i ulike størrelser. Ved å bruke disse «nye» massene får man et CO2 avtrykk som er mye lavere enn dersom varene kommer fra knust fjell.

Miljøanlegget 3.jpeg
Miljøanlegget 4.jpeg